Συνέντευξη στη Μαρία Καλοπούλου
Η Ελένη Αϋφαντή είναι σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ειδικευμένη στο Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP), ως εκπαιδεύτρια (NLP CoachingTrainer). Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Université de La Rochelle της Γαλλίας, η Ελένη εργάστηκε για 28 πολύ δημιουργικά χρόνια στον κόσμο της βιομηχανίας ως στέλεχος Παραγωγής, Αγορών, καθώς και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Έχοντας ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο της επαγγελματικής της ζωής, αποφάσισε, το 2010, να αποδεχθεί τη φυσική της κλίση να υποστηρίζει και να καθοδηγεί ανθρώπους στην πραγματοποίηση των επιθυμιών που έχουν για τη ζωή τους. Έτσι, μελέτησε συστηματικά και αφοσιώθηκε με πάθος σε μια δουλειά για την οποία, στην πραγματικότητα, εκπαιδευόταν ήδη επί σειρά ετών, από μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον. Από το 2011 πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια και ομαδικές ή ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με μια ευρεία θεματολογία, όπως αυτογνωσία, σχέσεις, πραγματοποίηση στόχων, διαχείριση αρνητικών καταστάσεων και άλλα.
– Τι σημαίνει life coaching; Τι ακριβώς κάνει ένας life coach;
Το Life Coaching ή δίνοντας την ελληνική εκδοχή «Προσωπική Υποστήριξη και Συμβουλευτική» είναι μια νέα συνεργατική μέθοδος, που βοηθά με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο να ανακαλύψουμε τι πραγματικά θέλουμε, πώς να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας, πώς να μπούμε ξανά σε στοχευμένη δράση και να επιτύχουμε τους στόχους μας. Με το life coaching, οδηγούμαστε μεθοδικά στο να δημιουργούμε συνειδητά μια αποτελεσματική, ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.
Η συμβολή του coach συνίσταται στο να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε όλες τις ικανότητες, τα ταλέντα, τις δεξιότητές μας, να ανακαλύψουμε τι είναι το καλύτερο για μας και να αναπτύξουμε ένα σχέδιο ή μια στρατηγική για να βελτιώσουμε, ό,τι είναι αυτό που θέλουμε να βελτιώσουμε, ανοίγοντας μία άλλη, ευρύτερη οπτική γωνία, να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας, να αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις, συνήθειες και φοβίες που μας περιορίζουν. Επομένως, να διαπραγματευτούμε εκ νέου όλα τα θέματά μας, με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, βάζοντας εμάς στο τιμόνι.
– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο;
Μετά από μακροχρόνια ενασχόλησή μου με την αυτογνωσία, αισθάνθηκα ότι αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου. Και έτσι είναι.
– Σε τι μπορεί να μας βοηθήσει το lifecoaching; Γιατί να το κάνει κάποιος;
Η βασική παραδοχή του Life Coaching είναι ότι οι πεποιθήσεις μας και οι συνήθειές μας, καθορίζουν τις επιλογές μας στη ζωή. Τελικά, ΕΙΜΑΣΤΕ οι επιλογές, οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις μας. Βάσει αυτών, κάθε μέρα επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε πράγματα, αυτό κάνει την καθημερινότητά μας περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητική, περισσότερο ή λιγότερο ισορροπημένη και έτσι αισθανόμαστε περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικοί ή επιτυχημένοι.
Με το Life Coaching βοηθούμαστε να συνδέσουμε τον νου με την καρδιά, σε μια άριστη συνεργασία, ώστε να μετατρέψουμε το πάθος για τα όνειρά μας, σε δράση για τη ζωή που μας αξίζει.
– Ποιες είναι οι πιο δύσκολες στιγμές σας με τους ανθρώπους που σας συμβουλεύονται;
Δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες στιγμές. Μία δύσκολη στιγμή είναι εκείνη που θα οδηγήσει σε μια μεγάλη συνειδητοποίηση.
– Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνίδες; Οι προσωπικές σχέσεις, οι ερωτικές σχέσεις, η οικονομική κατάσταση, η εξέλιξη στην εργασία;
Σίγουρα αυτά είναι από τα βασικότερα θέματα ανάμεσα σε πολλά άλλα και δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιο ιδιαίτερα. Όμως, η κοινή συνισταμένη αυτών που αναφέρατε είναι ο φόβος της απώλειας της σχέσης, της εργασίας, των ανθρώπων, γι’ αυτό και στο επόμενο σεμινάριό μου θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όλους μας.
– Ποια είναι τα στερεότυπα που μας εμποδίζουν στην εξέλιξή μας; Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε;
Ακριβώς όπως το είπατε, στερεότυπα δηλαδή πεποιθήσεις, περιοριστικά πρότυπα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι δεδομένα και ποτέ, μα ποτέ, δεν τα έχουμε αμφισβητήσει. Οι τεχνικές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού βοηθούν στην αναπλαισίωση των περιοριστικών μας σκέψεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών και απελευθερώνουν το δυναμικό μας.
– Σας εμπιστεύονται περισσότερο οι άνδρες ή οι γυναίκες; Και πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
Στα βιωματικά σεμινάρια το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι γυναίκες, που από τη φύση τους είναι πιο κοντά συναίσθημά τους και αυτό τις κάνει πιο δεκτικές σε ό,τι έχει σχέση με αυτό. Οι άνδρες είναι πιο ανοικτοί στις ατομικές συνεδρίες, όπου δεν υπάρχει ο φόβος της έκθεσης, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την εικόνα τους.