Ο επαγγελματικός μας χώρος είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, όπου συναντάμε ανθρώπους και συμπεριφορές, εμπόδια και καταστάσεις, τα οποία θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε, αν τα διαχειριστούμε. Ή μήπως θα σταματήσουν την πορεία μας;
Όλοι θα θέλαμε να έχουμε ένα ήρεμο επαγγελματικό περιβάλλον και καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μας, όμως αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει πάντα. Κάπου ίσως να υπάρχει ένας μικρός ή μεγάλος σαμποτέρ που θα ελλοχεύει πίσω από τις προσπάθειές μας και τις επιτυχίες μας για να ακυρώσει αυτές ή εμάς.
Ένας άνθρωπος ανασφαλής, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που θα προσπαθεί να αναδειχθεί μειώνοντας ή υπονομεύοντας τους άλλους, με όποιο τρόπο.
Το θέμα δεν είναι να ασχοληθούμε για να βρούμε μια δουλειά που δεν θα υπάρχουν «τέτοιοι» συνάδελφοι. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει. Το θέμα είναι να ασχοληθούμε με το πώς εμείς θα τοποθετηθούμε μπροστά σε μια «τέτοια» κατάσταση.
Αναγνώριση της κατάστασης
Ποιο είναι πραγματικά το άτομο που με ενοχλεί; Τι είναι ακριβώς αυτό που κάνει; Έχει τη δύναμη να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα; Επηρεάζει την εξέλιξή μου στη δουλειά ή μόνο την ψυχολογία μου; Μήπως κάπου συμβάλω και εγώ σ’ αυτή την κατάσταση;
Το σημαντικό εδώ είναι να μείνουμε στα γεγονότα και να αποφύγουμε το «διάβασμα μυαλού» ή την «ερμηνεία προθέσεων» του άλλου.
Για αρχή, ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε μαζί του, κάποια στιγμή που θα είμαστε και οι δύο ήρεμοι.
– Προσέχουμε πολύ τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς και τη γλώσσα του σώματος μας, ώστε τίποτα να μην μαρτυρά επιθετικότητα ή προσβολή.
– Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο αντικειμενικοί και δίκαιοι μπορούμε.
– Επισημαίνουμε ποια σημεία της συμπεριφοράς του μας ενοχλούν και τα αρνητικά αποτελέσματα που υπάρχουν στην εργασία μας.
– Αποφεύγουμε να φέρουμε στην επιφάνεια προβλήματα του παρελθόντος και επικεντρωνόμαστε στην τωρινή κατάσταση.
Αποδοχή της κατάστασης
Αν παρόλα αυτά, η συζήτηση δεν αποδώσει, τότε, επικεντρωνόμαστε στη δουλειά μας, στους στόχους μας και φροντίζουμε να μην παίρνουμε τίποτα προσωπικά. Η κακή συμπεριφορά του άλλου, χαρακτηρίζει τον ίδιο, όχι εμάς.
Αν καταφέρουμε να το αποδεχθούμε αυτό, έχουμε κερδίσει ήδη τη μισή μάχη. Η άλλη μισή είναι να μην συνδεόμαστε με τα άσχημα λόγια του και τη συμπεριφορά του και να αγνοούμε τις προκλήσεις του (όχι επιδεικτικά), όσο μπορούμε, για να διατηρούμε την καλή μας ψυχολογία.
Επαγγελματική επικοινωνία
Όσο όμως και να τον/την αγνοούμε σε προσωπικό επίπεδο, στη δουλειά θα πρέπει να συνεργαζόμαστε, όπου χρειάζεται. Κρατάμε μεν αυτό το άτομο σε απόσταση, αποφεύγοντας τις άσκοπες συζητήσεις μαζί του, αλλά διατηρούμε μια άκρως επαγγελματική επικοινωνία και συμπεριφορά απέναντί του, ακόμα κι αν προκληθούμε.
Αποφεύγουμε κάθε συζήτηση με άλλους συναδέλφους για το θέμα και αν τελικά, η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχό μας, ενημερώνουμε τον προϊστάμενό μας, εστιάζοντας όπως είπαμε μόνο στα γεγονότα και όχι σε ερμηνείες και συμπεράσματα, κάνοντας σαφείς τις απόψεις μας και τον ρόλο μας σ’ αυτή την κατάσταση. Του δείχνουμε ότι η πρόθεσή μας είναι να λυθεί το θέμα με τρόπο που να μην είναι επιβλαβής ούτε για την εταιρεία, ούτε για το άτομο.
Από εμάς εξαρτάται τελικά αν θα:
– επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να κατευθύνει τις αποφάσεις μας με τη στάση του.
– επιτρέψουμε στον εαυτό μας να συνδέεται με τις προβληματικές συμπεριφορές του όποιου.
Στο κάτω-κάτω, κάπου χρησιμεύουν και οι διπρόσωποι: κάνουν τους αυθεντικούς και ακέραιους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.