Έτσι θα αναδείξεις τα πιο δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου!

Έτσι θα αναδείξεις τα πιο δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου!

Αδύναμοι χαρακτήρες είναι αυτοί που υποστέλλουν τα δυνατά τους σημεία- γιατί όλοι έχουμε δυνατά χαρακτηριστικά. Που εκχωρούν κομμάτια της ελευθερίας στη δράση τους, που αφήνουν το φόβο να τους ακινητοποιήσει για να έχουνΑΣΦΑΛΕΙΑ, για να μην «χάσουν», για να μην δεχθούν κριτική. Για να είναι πρώτοι- το έχουν πραγματικά ανάγκη αυτό.  Όπως έχουν ανάγκη να ελέγχουν, να επιβάλουν τη γνώμη τους, να φορέσουν κι αυτοί τη μάσκα του δυνατού.

Δυνατοί χαρακτήρες είναι αυτοί που σφυρηλατούνται μέσα από τις αλλαγές που επιδιώκουν να βιώνουν.  Βάζουν στόχους που τους βγάζουν στο άγνωστο, παίρνουν το φόβο αγκαλιά και προχωράνε και μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνουν στον εαυτό τους την ευκαιρία να αναδείξει ό,τι καλύτερο διαθέτει.  Μιλάνε όταν έχουν κάτι να πουν, δεν αισθάνονται ότι έχουν να αποδείξουν κάτι, επιβιώνουν σε κρίσιμες καταστάσεις γιατί διατηρούν τη συνοχή του εαυτού τους, λυγίζουν, αλλά δεν σπάνε, δέχονται τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως πιθανόν να ήθελαν να είναι.

Κανείς όμως δεν γεννήθηκε δυνατός, ούτε αδύναμος.  Στην πορεία έγινε ό,τι έγινε. Επομένως αν θελήσει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται τον εαυτό του και συνεπώς τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα πράγματα, τότε μπορεί να δει στην δράση και στην πράξη όλα εκείνα τα δυνατά  χαρακτηριστικά του που ήταν στην αφάνεια και στην αδράνεια.

Ο κόσμος που ζούμε είναι σκληρός, δεν έγινε όμως έτσι,μόνο από την κακή χρήση της δύναμης των λίγων, αλλά και από την αδυναμία των πολλών που βολεύτηκαν μέσα σε μια «ασφάλεια» που τους γέμισε ανασφάλειες και ενοχές.  Στρατιές φοβισμένων που το μόνο που θεωρούν ασφαλές, άρα λογικό, είναι να δέσουν όσο το δυνατόν περισσότερους (κυρίως τα παιδιά τους)στο σχοινί μιας μέτριας και ασφαλούς καθημερινότητας, που ενώ παράγει άγχος, απογοήτευση, απελπισία και ματαιότητα, «ελπίζει» σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Που και που, βλέπουμε μερικούς που μας προκαλούν θαυμασμό με τον δυναμισμό τους, την προσωπικότητά τους, την επιτυχία τους και αντί να εμπνευστούμε και να τολμήσουμε να βγούμε «έξω από το κουτί», λέμε: «Mπα, δεν είναι για μένα αυτά».

Αναρωτιόμαστε βέβαια, τι στο καλό κάνουν και τα καταφέρνουν; Πολύ απλά:

  1. Αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους

Δυνατός χαρακτήρας είναι αυτός που επικεντρώνεται σ’ αυτά που κάνει, διότι ξέρει ότι η ευημερία του ή όχι οφείλεται στις επιλογές του, οι επιλογές του στο χαρακτήρα του και ο χαρακτήρας του στον τρόπο που σκέφτεται.

Μπροστά στο λάθος ή την αποτυχία, δεν προσπαθεί να βρει δικαιολογίες, ούτε άτομα ή εξωτερικές συνθήκες που «φταίνε», αλλά επικεντρώνεται ακόμα περισσότερο στις δυνάμεις του για να τα καταφέρει.

Έτσι, δημιουργεί ένα παραγωγικό τρόπο σκέψης που τον οδηγεί στη δύναμη και η δύναμη του επιτρέπει να έχει ένα ακόμα περισσότερο παραγωγικό τρόπο σκέψης.

  1. Έχουν ευελιξία

Η φράση «έτσι είμαι εγώ» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό τους, διότι ξέρουν ότι είναι παγίδα να δείχνεις ότι αποδέχεσαι τον εαυτό σου, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνεις είναι να δυναμώνεις μέσα σου άκρως επιζήμιες σκέψεις και συμπεριφορές, που ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσεις.

Οι δυνατοί χαρακτήρες αναγνωρίζουν, αποδέχονται, αλλάζουν. Είναι ευέλικτοι από επιλογή αυτογνωσίας, όχι από ανάγκη προσαρμογής σε εξωτερικούς παράγοντες.

  1. Αγαπούν τα αδύνατα σημεία τους

Για αυτούς τα αδύνατα σημεία είναι «πεδίο δόξης λαμπρό».  Είναι ο επόμενος στόχος τους, είναι αυτά που στο δρόμο για τη βελτίωσή τους θα κερδίσουν νέα εμπόδια, νέα λάθη, νέες περιπέτειες, νέες συγκινήσεις, νέες επιτυχίες.  Χάρη σ’ αυτά θα δουν μια νέα πιο ενδυναμωμένη εκδοχή του εαυτού τους.

Δες κι αυτό: “Σπίτι μου, Σπιτάκι μου”: Τί φόρεσα το Σάββατο 3 Ιουνίου

  1. Φροντίζουν να έχουν γνώση και όχι γνώμη

Μαθαίνουν από όλους και από όλα: Aπό την επιτυχία, από την αποτυχία, από το σωστό, από το λάθος, από αυτούς που συμφωνούν και από αυτούς που διαφωνούν.  Δεν τους ενδιαφέρει να προβάλουν ή να επιβάλουν την γνώμη τους, δεν τους ενδιαφέρει να έχουν πάντα δίκιο. Απλά, προτιμούν να είναι ευτυχισμένοι.

  1. Η ζωή τους δεν αναβάλλεται

Είναι ένα από τα πιο ισχυρά πιστεύω των δυνατών.  Βάζουν στόχους, αλλά δεν περιμένουν να «ζήσουν» μόνο αφού ο στόχος θα έχει πραγματοποιηθεί.  Κάθε μέρα νοιώθουν ικανοποιημένοι γιατί…, νοιώθουν ευχαριστημένοι γιατί…, νοιώθουν ενθουσιασμένοι γιατί… Αυτοί τελικά ξέρουν γιατί.

  1. Έχουν πάντα χρόνο

Ξέρουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά ξέρουν ό,τι θέλουν να θυμούνται και τι αξίζει να ζήσουν.  Ξέρουν να ιεραρχούν, ξέρουν να λένε όχι. Είπαμε, δυνατοί είναι.

Αγαπημένη φράση: ‘Oλοι 24 ώρες έχουμε, το θέμα είναι τι θα κάνουμε μ’ αυτές.  Άλλοι κάνουν θαύματα, άλλοι αφήνουν άλλους να γράφουν ιστορία(όπως λέει και το τραγούδι).

Η επιλογή είναι δική μας και μπορεί να είναι μόνο μια. Ποια ;