Εγχειρίδιο της ευτυχίας; Μην αυταπατάσαι γιατί τελικά η πράξη κάνει τη διαφορά!

Εγχειρίδιο της ευτυχίας; Μην αυταπατάσαι γιατί τελικά η πράξη κάνει τη διαφορά!

Η πράξη κάνα τη διαφορά
«Πέντε τρόποι για να αγγίξετε την ευτυχία», «Οκτώ τρόποι για να έχετε μια επιτυχημένη οχέοη», «Δέκα τρόποι για να βελτιώσετε τη σχέση σας»..

Μια ευγενική χορηγία που μεταδίδει γνώση, που μπορεί να σας εμπνεύσει και να σας δώσει δύναμη. Συμφωνώ! Και μετά;

Η επιτυχία της ευτυχίας προκύπτει εκ των έσω και όταν μοιράζεται αποκτά περισσότερη ουσία. Είναι «απλός» ο τρόπος (μην χαμογελάτε, παρακαλώ) να αισθανόμαστε την «ευτυχία» να μας διαπερνά, σαν ένα φαινόμενο βέλτιστης εμπειρίας, αρκεί να μας μάθουμε, να μας γνωρίσουμε, να μας κοιτάξουμε κατάματα, ουσιαστικά, ειλικρινά, να αφεθούμε στο πραγ ματικό μας «είναι», εστιάζοντας στο «τώρα» και να επιλέγουμε το πώς θέλουμε να ανταποκριθούμε σε κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν είναι.

Αναλαμβάνοντας δράση…

Όλοι οι τρόποι αυτό-βοήθειας είναι αποτελεσματικοί με μια προϋπόθεση: να μπούμε άμεσα στη δράση και να κάνουμε καθημερινά πράξη αυτά που μάθαμε και μας άγγιξαν. Αλλιώς, θα εγκλωβιστούμε σε ένα λαβύρινθο από εξαιρετυ<ές πληροφορίες, καταπληκτικές συνταγές, εύκολη μασημένη τροφή, ωραία λόγια, που όμως δεν θα καταφέρουν να μας βγάλουν από τη ζώνη της συνήθειας και της ασφάλειάς μας.

Μπορούμε να εμπνευστούμε από τη γνώση και στη στιγμή να νοιώσου με ότι μπορούμε, ότι «τόχουμε», γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αυτό-δεσμευτούμε ότι θα κινηθούμε άμεσα και πειθαρχημένα προς αυτό που τόσο επιθυμούμε. Και να ευχόμαστε να είναι «μακρύς ο δρόμος» όπως είπε και ο ποιητής, διότι ο σύντομος δρόμος είναι εύκολος, αλλά καθόλου διαχρονικός. Τα δώρα του ξεφτίζουν γρήγορα και μας αφήνουν με περισσότερα άγχη, αμφιβολίες και ηττοπάθεια, μ’ ένα «πάλι δεν τα κατάφερα».

Η ζωή είναι μαγεία. Το μέλλον δεν προβλέπεται, το παρελθόν δεν αλλάζει, το παρόν συμβαίνει αυτή εδώ τη στιγμή και είναι μεγαλειώδες. Η Ουνειδητότητα είναι μαγεία, όταν Ουμβαίνει, τη στιγμή που συμβαίνει. Και η μεγαλύτερη μαγεία είναι όταν απολαμβάνουμε την αλήθεια μας, την ευτυχία μας και ό,τι άλλο ξεχωριστό και μοναδικό που μόνο μέσα μας μπορούμε να ανακαλύψουμε…

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας (και τη σχέση μας)

Γεννιόμαστε μοναδικά ακατέργαστα διαμάντια και σιγά-σιγά σμιλεύουμε τη ζωή μας σαν ένα πολύτιμο πέτρωμα, δημιουργούμε τη δική μας σκηνή όπου έχουμε ρόλο πρωταγωνιστή ή μήπως όχι;
Και αν δεν είμαστε πρωταγωνιστές της ζωής μας, πώς θα οδηγηθούμε σε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση, σε μια συνειδητή δέσμευση, δύο ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν τις επιθυμίες τους, τα συναισθήματα, τις βασικές αξίες, τα εν διαφέροντα και τους στόχους τους;

Ο έρωτας γεννάει την επιθυμία του ενός για τον άλλον, αλλά η αποδοχή και η κατανόηση είναι αυτές που θα τους κρατήσουν μαζί, σε μια ζωή ισορροπημένη και αρμονική που θα δίνει ώθηση στις πρωτοβουλίες τους και θα ενισχύει την αυτονομία τους.

Ο σύντροφος που αισθάνεται ασφάλεια με τον εαυτό του, ενθαρρύνει και τον σύντροφό του, ώστε να εξελιχθεί και αυτός, δίνοντας αξία σε ό,τι εκείνος αποφασίσει να κάνει. Η εμπιστοσύνη και η αποδοχή της ατομικότητας του καθενός δημιουργούν ένα κλίμα άνεσης ανάμεσά τους, το σεξ αποτελεί έκφραση οικειότητας, η επιθυμία απελευθερώνεται μέσα στην αμοιβαιότητα της απόλαυσης.

Ακόμα και αν σκεφτούμε ότι, αυτά είναι απλά η περιγραφή μιας τέλειας σχέσης, η οποία είναι δύσκολο να γίνει πραγματικότητα, ας της επιτρέψουμε να είναι έντονα ζωγραφισμένη μέσα μας, διότι έτσι επιτρέπουμε στη σκέψη μας να αναζητά και να διορθώνει τις αιτίες που μας απο μακρύνουν από αυτή την ιδανική εικόνα.

Έτσι, θα σταματήσουμε να αποζητάμε να κάνουμε σχέσεις από ανάγκη να διατηρήσουμε την ψευδαίσθηση ότι ο άλλος ίσως να έχει τη μαγική συνταγή που θα μας κάν ει ευτυχισμένους, ότι ίσως θα φωτίσει αυτά που εμείς δεν μπορούμε ή καλύτερα που δεν θέλουμε, γιατί είναι πιο εύκολο να μας τα προσφέρει έτοιμα. Τα έτοιμα όμως, έχουν αξία γι’ αυτόν που τα κατέκτησε και για κανέναν άλλο.

Ας γνωρίσουμε, λοιπόν τον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον σύντροφό μας και να μας προσφέρουμε ελευθερία, συγχώρηση, αποδοχή, δοτικότητα, μοίρασμα, ευγνωμοσύνη.

Τη Χαρά της Ζωής!