Τι είναι το Life Coaching;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε γι’ αυτό, αλλά πόσες από εμάς πραγματικά γνωρίζουμε τι είναι τέλος πάντων η «προπόνηση για τη ζωή μας»; Και ακόμη περισσότερο σε τι θα μπορούσε να μας ωφελήσει;

Από την Ελένη Αϋφαντή, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Life coaching

Το Life Coaching ξεκίνησε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του ’80, όταν οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων υγιών,  χωρίς ψυχολογικές παθήσεις, οι οποίοι δεν έχρηζαν ιατρικής ή θεραπευτικής αγωγής, αλλά παρόλα αυτά, αυτοί οι άνθρωποι παρουσίαζαν σημαντικές δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά τους και κατά συνέπεια είχαν ανάγκη καθοδήγησης, υποστήριξης και κινητοποίησης.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, έψαχναν κάποιον για να τους βοηθήσει με ένα οργανωμένο και συστηματικό τρόπο να ανακαλύψουν τι πραγματικά θέλουν, πώς να βελτιώσουν τη ζωή και τις σχέσεις τους, πώς να μπουν ξανά σε στοχευμένη δράση και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Έτσι δημιουργήθηκε το Life Coaching ή δίνοντας την ελληνική εκδοχή μπορούμε να πούμε προσωπική υποστήριξη ή προπόνηση ζωής.

Από πού ξεκινάμε; 
Η βασική παραδοχή του Life Coaching είναι ότι οι πεποιθήσεις μας και οι συνήθειές μας, καθορίζουν τις επιλογές μας στη ζωή.  Τελικά, ΕΙΜΑΣΤΕ  οι επιλογές, οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις μας.
Βάση αυτών, κάθε μέρα επιλέγουμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε πράγματα. Αυτό κάνει την καθημερινότητά μας περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητική, περισσότερο ή λιγότερο ισορροπημένη και έτσι αισθανόμαστε περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικοί ή επιτυχημένοι.
Με Life Coaching οδηγούμαστε μεθοδικά να δημιουργούμε συνειδητά μία αποτελεσματική, ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή.

Με ειδικές τεχνικές και εργαλεία βοηθούμαστε να συνδέσουμε τον νου με την καρδιά, με μια άριστη συνεργασία που να μετατρέπει το πάθος για τα όνειρά μας, σε δράση για τη ζωή που μας αξίζει.

Ο ειδικός, έμπειρος στη διαδικασία κατάρτισης, βοηθά να:
– Ανακαλύψουμε τι είναι το καλύτερο για μας, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο ή μία στρατηγική για να αλλάξουμε, ό,τι είναι αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε.
– Δούμε τη ζωή μας από μια άλλη ευρύτερη οπτική γωνία.
– Αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι στόχοι μας στη ζωή και για ποιο λόγο θέλουμε τους συγκεκριμένους στόχους.
– Συνειδητοποιήσουμε ότι συχνά οι στόχοι αφορούν πράγματα που μας αφορούν μεν, αλλά, που δεν εστιάζουν σε εμάς τους ίδιους και στα όνειρά μας.
– Καταλάβουμε ότι αφιερώνουμε τον περισσότερο από τον καλύτερο μας εαυτό και αναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας, σε ένα σωρό πράγματα εκτός από αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας.
– Ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας.
– Αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις, συνήθειες και φοβίες που μας περιορίζουν.
– Επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε αυτά που συμβαίνουν.
– Διαπραγματευτούμε εκ νέου όλα τα θέματά μας, με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, βάζοντας εμάς στο τιμόνι.

Ας σκεφτούμε πόση ενέργεια, φαιά ουσία, προσπάθεια και χρόνο διοχετεύουμε και κυριολεκτικά ξοδεύουμε καθημερινά, σε όλα αυτά! Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα λαβύρινθο, όπου καμία έξοδος δεν είναι ορατή.

Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να κρατήσουμε και να διαχειριστούμε όλη αυτή την ενέργεια για μας, για τους αγαπημένους μας, για τη ζωή μας;