Διακοπές για δύο: Απόλαυση ή παγίδα;

diakopesΤο καλοκαίρι έφτασε και μαζί με τη ζέστη πλησιάζει και η πολυπόθητη στιγμή να πάμε διακοπές.  Με το έτερον ήμισυ, φυσικά!

Όμως, οι σχέσεις των ζευγαριών που περνούν δοκιμασίες όλο το χρόνο φτάνουν στο «σημείο μηδέν» το καλοκαίρι αφού «κουβαλούν» όλο το βάρος των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Εάν δεν περνάμε καλά μαζί, απλά δεν πάμε μαζί διακοπές. Οι εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα, δεν τον οικοδομούν.  Οι διακοπές δε χαλούν τη σχέση, όχι τουλάχιστον την ήδη κατεστραμμένη, μπορούν όμως να οικοδομήσουν καλύτερη επικοινωνία που έχει ίσως χαθεί μέσα στην καθημερινότητα.

Το λάθος είναι ότι πιστεύουμε ότι οι διακοπές θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα που παραβλέπαμε ή κουκουλώναμε. Έτσι, ξεκινάμε τις διακοπές μας με μεγάλες προσδοκίες.  Όμως, η εγγύτητα των διακοπών εντείνει τα προβλήματα που δεν οφείλονται στην καθημερινότητα. Έτσι, επιστρέφουμε από τις διακοπές χειρότερα από ό,τι ξεκινήσαμε, διότι δεν έγιναν όλα όσα περιμέναμε, πιεστήκαμε αντί να χαλαρώσουμε, απογοητευτήκαμε αντί να ενθουσιαστούμε, τσακωθήκαμε αντί να αγαπηθούμε. Τελικά, γυρίσαμε έχοντας δυο-τρία σενάρια χωρισμού στο μυαλό μας.

Πριν, λοιπόν, ετοιμαστούμε να κουνήσουμε το μαντήλι μας στο κλεινόν άστυ, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να κυλήσουν ήρεμα και «αναίμακτα» οι ημέρες των διακοπών μας.

Προετοιμασία πριν τις διακοπές

1.-  Προετοιμάζοντας… εμάς

Αν βαριόμαστε εύκολα είναι μάλλον άτοπο να πάμε σε ένα «ήσυχο νησάκι», αν δεν έχουμε σκεφτεί να εξοπλιστούμε με επιτραπέζια ή να δρομολογήσουμε  εναλλακτικές δραστηριότητες.

Αν είμαστε παιδιά της πόλης, ας προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για μια μικρή περιπέτεια, αν χρειαστεί και που ξέρεις, μπορεί να ανακαλύψουμε νέα πράγματα που θα μας ενθουσιάσουν.

Αν δεν είμαστε ο τύπος που βολεύεται παντού, αλλά ο τύπος της συνήθειας, η μέθοδος «διαλέγω προορισμό πετώντας βελάκι στο χάρτη» δεν είναι για εμάς.  Ωστόσο, ίσως ήρθε η στιγμή να δοκιμάσουμε να σπάσουμε τη συνήθεια και να το διασκεδάσουμε.

Και το κυριότερο, δεν καλλιεργούμε προσδοκίες, τόσο για το πώς θα κυλήσουν οι διακοπές, όσο και για τον ίδιο το σύντροφό μας και τη συμπεριφορά του.  Όσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες, ενδεχομένως τόσο μεγάλες θα είναι και οι απογοητεύσεις.  Ας προσέξουμε λοιπόν να μην παγιδευτούμε στις φαντασιώσεις μας και αν κάτι δεν συμβεί όπως το φανταστήκαμε, δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

2.- Επικοινωνούμε τις ανάγκες μας

Είναι σημαντικό να μην παρασυρθούμε από φίλους, από το τι είναι trendy ή οτιδήποτε άλλο, αλλά να ακούσουμε πρώτα τον εαυτό μας αν έχει ανάγκη από ξεκούραση και ηρεμία ή από ανεμελιά και διάθεση για περιπέτεια.   Επικοινωνούμε αυτό που θέλουμε στο σύντροφο μας, ακούγοντας και τις δικές του επιθυμίες.   Αν δεν συμπίπτουν, τότε πρέπει να αποφασίσουμε κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.

3.-  Που θα πάμε, πόσα θα ξοδέψουμε

Όσο άβολη και αν είναι η αναφορά στα οικονομικά, το budget των διακοπών είναι απαραίτητο να γίνει, πριν αποφασίσουμε που θα πάμε.  Αυτό ίσως θα καθορίσει και το μέρος, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να το διαλέξουμε μαζί, να το ονειρευτούμε μαζί.

4.-  Διακοπές σημαίνει διακόπτω κάτι που κάνω για να κάνω κάτι άλλο

Προετοιμάζουμε τον εαυτό μας, τον σύντροφό μας, τους φίλους μας, την δουλειά μας ότι σκοπεύουμε πραγματικά να κάνουμε διακοπές.  Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας την όποια εξάρτηση έχουμε με την τεχνολογία, κινητά, tablet, laptop.  Δεν λέω να μην τα πάρουμε μαζί μας, αλλά να καθορίσουμε το πόσο θα τα χρησιμοποιούμε.

5.-  Τι θα πάρουμε μαζί μας  (αφορά περισσότερο τις γυναίκες)

Ας κάνουμε μια υπέρβαση φίλες μου, ας μην φουσκώσουμε τις βαλίτσες μας με άχρηστα πράγματα, για την περίπτωση που? Εκτός αν πάμε στην «άγρια ζούγκλα».  Εκεί, σίγουρα δεν θα χρειαστούμε τα δωδεκάποντα.   Ας φορέσουμε το μεγαλύτερο χαμόγελό μας, ας πάρουμε μαζί μας την καλή μας διάθεση και ας ξεκινήσουμε.

Και ξεκινήσαμε…

1.- Ταξίδι είναι, όλα μπορεί να συμβούν

Ας είμαστε αποφασισμένοι ότι τίποτα δεν θα μας χαλάσει τη διάθεση, μια καθυστέρηση, ένα κακό service, μια αναποδιά, η κοσμοπλημμύρα.  Αν είμαστε με το όπλο της επίκρισης στο χέρι, πάντα θα βρεθούν πράγματα για να μας χαλάσουν και να μας εκνευρίσουν.  Ας τα δούμε όλα, σαν μια μικρή περιπέτεια επιστρατεύοντας το χιούμορ μας και όχι την γκρίνια μας.

2.-  Συντονιζόμαστε

Οργανώνουμε το πρόγραμμά μας και προσπαθούμε να συντονιστούμε.  Δεν είναι εύκολο πάντα βέβαια, να ξυπνάμε την ίδια ώρα, να πεινάμε την ίδια ώρα, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο.  Με καλή διάθεση και πολύ φαντασία θα βρούμε τι να κάνουμε μέχρι π.χ. ο άλλος να ξυπνήσει.

3.-  Τώρα που σε βρήκα, θα στα πω

Το γεγονός ότι είμαστε με τον άλλον 24 ώρες το 24ωρο, ενώ στην καθημερινότητα δεν έχουμε τόσο χρόνο, δεν σημαίνει ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε όλα μας τα θέματα, τα μικρά ή μεγάλα μας παράπονα.   Διακοπές σημαίνει ότι γυρίζω και τον διακόπτη του μυαλού μου, δεν είναι η ώρα να θυμηθούμε ότι μας απασχολεί.

4.-  Αφήνουμε στο σπίτι τις επικρίσεις και τις συνήθειες

Ο καθένας έχει τα ελαττώματά του, αλλά η περίοδος των διακοπών είναι μία καλή ευκαιρία για να τα παραβλέψουμε.   Αν π.χ. μας ενοχλεί που είναι ακατάστατος, δεν είναι η ώρα για να του κάνουμε υποδείξεις ή αν θέλουμε ώρα για να ετοιμαστούμε, ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να είναι πιο φυσικός στις διακοπές.

5.-  Φωτογράφηση

Δεν βγάζουμε φωτογραφίες κάθε λεπτό. Οπωσδήποτε θα βγάλουμε τις αναμνηστικές μας φωτογραφίες, αλλά οι πάρα πολλές φωτογραφίες κάνουν τις γνωστικές μας λειτουργίες ν’ αδρανούν, αφού τα πάντα βρίσκονται αποθηκευμένα σε μια άλλη «μνήμη».  Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εξασκήσουμε και τη δική μας μνήμη!

6.-  Δεν επιρρίπτουμε ευθύνες

Αν κάτι πάει λάθος, πήγε λάθος. Αν ευθύνεται ο σύντροφος μας, μπορούμε να πούμε :  “Δεν το σκεφτήκαμε σωστά” και να βάλουμε τελεία.  Τελεία όμως.  Δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από ένα άνθρωπο αγχωτικό και νευρωτικό που τον ενοχλούν όλα, που τα παρεξηγεί όλα και καταδιώκεται από το αίσθημα του ανικανοποίητου.  Ας αγκαλιάσουμε με φυσικότητα την όποια αλλαγή στο πρόγραμμα.

7.-  Και να μην ξεχνάμε, το ζητούμενο είναι ένα

Να αποτοξινωθούμε. Να αποκοπούμε από ότι μας απομύζησε το χειμώνα, να έρθουμε κοντά με τον σύντροφό μας που αν το σκεφτούμε καλύτερα, του έχουμε εμπιστευτεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής και της ευτυχίας μας.

Απολαύστε κάθε στιγμή και γεμίστε τις μπαταρίες σας… Καλές Διακοπές!!!

 

Πηγή…