Life Coaching: Ενεργοποιήστε θετικά το 2020 – Τι είναι αυτό που θα σας αλλάξει τη ζωή

Life Coaching: Ενεργοποιήστε θετικά το 2020 – Τι είναι αυτό που θα σας αλλάξει τη ζωή

Life Coaching: Η Life Coach Ελένη Αϋφαντή κάνει έναν απολογισμό αυτής της υπέροχης χρονιάς, ίσως χρειάζεται να μετρήσετε όχι μόνο πόσες ευχάριστες στιγμές ζήσατε, αλλά με ποιους τις μοιραστήκατε.

Life Coaching: Έρχεται μια καινούργια χρονιά, κάθε στιγμή της θα είναι ένα νέο ξεκίνημα, καινούργιες προκλήσεις για να ζήσετε, νέοι στόχοι, καινούργιες επιθυμίες, μεγαλόπνοες σκέψεις που θα δημιουργήσουν θαυμαστά αποτελέσματα. Τα αισθήματα αυτή την περίοδο είναι ανάμεικτα.  Κάποια από τα όνειρα και τους στόχους σας πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρονιά που φεύγει και κάποια έμειναν ανεκπλήρωτα.  Όλα όμως άλλαξαν. Ούτε εσείς είστε, όπως ήσασταν πέρσι. Ζήσατε, μάθατε, πετύχατε και αποτύχατε. Κάνοντας ένα απολογισμό αυτής της υπέροχης χρονιάς, ίσως χρειάζεται να μετρήσετε όχι μόνο πόσες ευχάριστες στιγμές ζήσατε, αλλά με ποιους τις μοιραστήκατε, όχι πόσα λίγα ή πολλά μάθατε, αλλά πως αυτά σας διαμόρφωσαν, όχι μόνο πόσες φορές γελάσατε, αλλά να θυμηθείτε και αυτούς που γελάσατε μαζί.

Σίγουρα υπήρχαν και οι δύσκολες στιγμές, αναλογιστείτε τες και αυτές, αλλά στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς, μην αφήσετε τίποτε από το παρελθόν, να επηρεάσει όλα αυτά που σχεδιάζετε για το 2020.

Αυτές οι μέρες λοιπόν, μας κάνουν να ονειρευτούμε, πως θα θέλαμε να είναι η χρονιά που θα έρθει και δίνουμε υποσχέσεις, υποσχέσεις πως τη νέα χρονιά, όλα θα αλλάξουν.  Υποσχέσεις που κρατούν όσο τα φώτα στο δέντρο είναι αναμμένα και στην πλειοψηφία τους, σβήνουν σύντομα, χωρίς να πραγματοποιηθούν ποτέ.
Ίσως μέχρι τώρα δεν έχετε συνειδητοποιήσει γιατί δεν καταφέρνετε να τηρήσετε τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς. Δείτε παρακάτω 10 τρόπους για να μπορέσετε να κάνετε τις αποφάσεις σας αδιαπραγμάτευτες και τους στόχους σας ακαταμάχητους.

1. Να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο

Νομίζετε ότι το πιο σημαντικό μέρος μιας απόφασης είναι να επιλέξετε κάτι που θεωρείτε «σωστό», αλλά αν δεν συνδέεται, με αυτό που πραγματικά επιθυμείτε, θα είναι δύσκολο να μείνετε πιστοί στην απόφασή σας.
Μια πολύ έντονη επιθυμία, θα σας δώσει το πιο ισχυρό κίνητρο, για να κινηθείτε έξω από τα όρια της ασφάλειάς σας και να μην επιστρέψετε στην παλιά σας ρουτίνα μετά από λίγο.
Κρατώντας έντονα στη σκέψη σας, το αποτέλεσμα που θα απολαύσετε, όταν ο στόχος γίνει πραγματικότητα, αυξάνεται ο ενθουσιασμός και η αυτοπεποίθηση σας, στοιχεία που θα σας αποτρέψουν από το να «ξανακυλήσετε» στην παλιά σας αναποφασιστικότητα.

2. Ο χρόνος, δωρεάν προσφορά σε όλους 

Χρησιμοποιήστε τον, εκμεταλλευτείτε τον ή ξοδέψτε τον, μα πάνω από όλα, ζήστε τον. Τέλος προσφοράς. Μα, θέλω να τον σταματήσω, να τον γυρίσω πίσω, να κρατήσω λίγο χρόνο για αργότερα.  Λυπάμαι φίλοι μου, δε γίνεται.
Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι ο βασικός σας σύμμαχος για να έχετε τον έλεγχο της καθημερινότητάς σας. Μπορεί όμως να γίνει και ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας άγχους, αν τον αφήνετε απλά να κυλάει. Δημιουργήστε ένα ρεαλιστικό καθημερινό πρόγραμμα και «απλά» ακολουθήστε το.
Tip : κάντε μια απλή ερώτηση στον εαυτό σας κάθε βράδυ : όλα όσα έκανα σήμερα, είχαν τόση αξία, όση και ο χρόνος που διέθεσα γι’ αυτά;  Αν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε προχωρήστε άφοβα. Αλλιώς σκεφτείτε πως θα οργανωθείτε καλύτερα και ίσως η διαχείριση του χρόνου να γίνει ένας βασικός σας στόχος για το 2020.

3. Η δύναμη της επιλογής και της απόφασης

Ο κάθε στόχος έχει τις προκλήσεις του, τα σημεία εκείνα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε για να πάτε παρακάτω, όπου θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσετε τα βήματα δράσης σας, να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.  Ή μήπως θα αφήσετε την απογοήτευση, το φόβο, την αναβλητικότητα να σας σταματήσουν;
Εδώ θα επιλέξετε, αν θα επιτρέψετε στις σκέψεις που σας φοβίζουν και σας αποδυναμώνουν να σας ρουφήξουν και να σας κλείσουν για άλλη μια φορά στο καβούκι σας ή αν θα επιλέξετε να σπάσετε ότι σας περιορίζει, να πάρετε το φόβο σας αγκαλιά, να βγείτε στο άγνωστο για να κερδίσετε τη ζωή σας.

4. Χάνετε το μέτρο;

Ενθουσιάζεστε. Καλό αυτό. Θέλετε να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα και γρήγορα.  Όχι και τόσο καλό, διότι έτσι αρχίζετε να ανυπομονείτε και με το πρώτο εμπόδιο, απογοητεύεστε.
Μπορεί να έχετε να πάτε στο γυμναστήριο δύο χρόνια και ξαφνικά αποφασίζετε να πηγαίνετε τρείς ημέρες την εβδομάδα, ή ίσως έχετε αποφασίσει να κόψετε αμέσως και τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Λάθος.
Ξεκινήστε με μικρά, αλλά σταθερά βήματα, να αλλάζετε τις μη παραγωγικές σας συνήθειες, δημιουργώντας νέες που θα σας πηγαίνουν κατευθείαν στο στόχο. Να θυμάστε πάντα : οι  επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν επιτυχημένες συνήθειες.

5. Περιμένετε άμεσα αποτελέσματα

Η ανυπομονησία μπορεί εύκολα να καταστρέψει το πολύτιμο κίνητρό σας.  Καθετί έχει ένα απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης. Να ωριμάσουν οι εξωτερικές συνθήκες για να εκπληρωθούν, αλλά να ωριμάσετε και εσείς εσωτερικά, να μάθετε, να ανακαλύψετε νέα ταλέντα, νέες δυνατότητες, που ίσως δεν φανταζόσασταν ή δεν πιστεύατε ότι τις είχατε. Όλα αυτά χρειάζονται ένα απαραίτητο χρόνο, για να δυναμώσουν και να εκδηλωθούν. Δώστε τον με αγάπη στον εαυτό σας.

6. Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς τη λέξη «πρέπει»

Το «πρέπει» δηλώνει υποχρέωση για να γίνει κάτι και ενοχή αν δεν γίνει. Στην πραγματικότητα, σας αποδυναμώνει γιατί αποστραγγίζει τον ενθουσιασμό που είχατε για το στόχο σας.  Πρέπει και ενθουσιασμός δεν πήγαν ποτέ μαζί.
Η πρόθεση σας είναι σίγουρα καλή, αλλά…. η δύναμη της πραγματοποίησης βρίσκεται μετά το «αλλά».  Παράδειγμα, «πρέπει» να ξυπνάω νωρίς για να κάνω γυμναστική, «αλλά» ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος. Είναι καλύτερα να πείτε : ποτέ δεν ήμουν πρωινός τύπος, «αλλά» τώρα θέλω να ξυπνάω νωρίς.
Εν ολίγοις, ότι πείτε μετά το «αλλά» αυτό και θα γίνει. Γι’ αυτό δώστε προσοχή σε αυτά που λέτε και σε αυτά που ορίζετε ότι «πρέπει» να γίνουν.

7. Δεν γνωρίζετε πώς να διατυπώσετε τον στόχο σας

Στη διατύπωση του στόχου κρύβεται η μισή επιτυχία. Οι στόχοι θέλουν ακριβή διατύπωση και χρονικό προσδιορισμό. Παράδειγμα, δεν λέτε «θέλω να χάσω πέντε κιλά», αλλά «θα είμαι πενήντα πέντε κιλά, σε τρείς μήνες».
Ίσως κανείς δεν σας έμαθε ποτέ πώς να το κάνετε και μπορεί τώρα να είναι η ευκαιρία για να μάθετε. Να άλλος ένας αξιόλογος στόχος για τη νέα χρονιά.

8. Δεν έχετε την κατάλληλη στήριξη  

Έχετε ενθουσιασμό με τις αποφάσεις που πήρατε για την Καινούρια Χρονιά και τρέχετε να τις μοιραστείτε με όλους. Νομίζετε ότι ο ενθουσιασμός σας θα τους συνεπάρει και θα σας στηρίξουν, αλλά τελικά διαπιστώνετε ότι οι περισσότεροι θα σας πουν να το ξανασκεφτείτε.
Δεν θέλουν το κακό σας, αλλά με το πρόσχημα της αγάπης, θέλουν να σας προστατέψουν από μια πιθανή κατ’ αυτούς «αποτυχία».  Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό σας, αλλά μην μοιραστείτε τους φόβους τους. Εξάλλου, εσείς έχετε να διαχειριστείτε τους δικούς σας.

9. Έχετε την κατάλληλη στήριξη 

Φροντίστε ώστε τα άτομα που θα επιλέξετε για να σας συμβουλεύουν και να σας στηρίζουν, να γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι αυτός ο στόχος για σας, για να σας ενθαρρύνουν όταν θα «λυγίζετε», να σας παροτρύνουν να συνεχίσετε παρόλα τα εμπόδια και όχι να σας βοηθούν να βρίσκετε τις «κατάλληλες» δικαιολογίες, για να μην……
Άτομα που απλώς θέλουν να «νιώθετε καλά», δηλαδή «βολικά» να παραμένετε μέσα στη ζώνη της άνεσής σας, απλά σας συνδράμουν για να παραμείνετε στην ασφάλεια και στη μετριότητα, αποδυναμώνοντας το κίνητρό σας και τη θέληση για να πετύχετε.

10. Ζήστε συνειδητά

Η γνώση των επιτυχιών σας, σας βοηθάει να κρατάτε την αυτοπεποίθησή σας ψηλά, αλλά η αναγνώριση, η αποδοχή και η αλλαγή των πιο σκοτεινών ή αδύναμων πλευρών σας, είναι αυτή που θα σας επιτρέψει να πάτε παρακάτω.
Αν συνειδητά επικεντρωθείτε να εξελίξετε αυτές τις πλευρές, μακριά από αυτοκριτική και με πολύ αγάπη για σας, τότε θα δείτε θαύματα να συμβαίνουν.  Μιλάω για την αγάπη που ξεχάσατε να δώσετε στον εαυτό σας, ακόμη μια φορά, την χρονιά που πέρασε και που αξίζει να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος για τη χρονιά που έρχεται.
Πιστέψτε βαθιά ότι η ζωή είναι γιορτή που δεν τελειώνει, αρκεί να την αφήσετε να ζει μέσα σας, αρκεί να της δώσετε το νόημα που της αξίζει, αρκεί να την φωτίζετε με τη λάμψη της καρδιάς σας, κάθε χρόνο, κάθε μέρα, κάθε λεπτό.

Φωτεινό και χαρούμενο το 2020!

Ελένη Αϋφαντή – Life Coach
Site: https://www.eleniaifanti.gr/
Linked In: https://www.linkedin.com/in/aifantieleni 
Facebook: https://www.facebook.com/eleniaifanti 

Πηγή : https://www.flash.gr/woman/1567770/life-coaching-energopoiiste-thetika-to-2020-ti-einai-ayto-poy-tha-sas-allaxei-ti-zwi