Τι υπόσχεσαι ότι θα αλλάξεις κάθε χρονιά… αλλά δεν το κάνεις;

ti yposxesai oti tha allakseis kathe xronia alla den to kaneisΗ δράση μας ορίζεται από μια αδιάψευστη εξίσωση: [ικανότητες/ταλέντα/γνώση] + [αποφασιστικότητα/κινητικότητα] = αποτέλεσμα.

Η κλασική πεποίθηση κάθε αρχή του χρόνου: Η νέα χρονιά ξαφνικά θα μας πραγματοποιήσει όλα μας τα όνειρα και αυτή που φεύγει μάλλον τελικά δεν ήταν η ιδανική. Γιατί, όμως. αποτυγχάνουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας; 

Μαγική συνταγή υπάρχει;

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα στον κόσμο γύρω μας, είναι όλο και πιο δύσκολο να πιστέψουμε ότι μπορεί να μας συμβούν ανέλπιστα ευχάριστα γεγονότα, όταν μάλιστα ό,τι απόθεμα αισιοδοξίας είχαμε έχει πιθανόν εξαντληθεί. Ο προσωπικός μας ανιχνευτής δυστυχίας, ανεξέλεγκτος πια, φέρνει καθημερινά σε πέρας την αποστολή του να εντοπίζει όσα δυσάρεστα νομίζουμε ή φανταζόμαστε ότι θα μας συμβούν και σήμερα.

Όμως, ακόμα και στις πιο απαισιόδοξες εποχές, η ζωή δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει, καθώς, έχουμε και έναν προσωπικό ανιχνευτή ευτυχίας, που πάντα θα εντοπίζει σπίθες αισιοδοξίας. Είναι στο χέρι μας αυτές τις σπίθες να τις κάνουμε φλόγα, αρκεί να τους δώσουμε την προσοχή που χρειάζεται, να επενδύσουμε τους στόχους μας με αυτές, να τις χρησιμοποιήσουμε στη δράση μας.

Το θέμα είναι ότι στην καθημερινότητά μας μπερδεύουμε τις ικανότητες ή την κινητικότητα με την αποτελεσματικότητα και έτσι έχουμε την αίσθηση πως τα αποτελέσματά μας είναι λιγότερα πάντα από την επένδυση σε προσπάθεια και το χρόνο που διαθέσαμε.

Ικανοί αισθανόμαστε όταν φέρνουμε αποτέλεσμα, συνεπώς είμαστε και αποτελεσματικοί, ενώ απλώς κινητικοί είμαστε όταν βρισκόμαστε σε κίνηση μεν, αλλά όσα κάνουμε έχουν λίγη αξία και ωφελιμότητα για την επίτευξη του στόχου μας. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ιδιαίτερα κινητικοί μεν, αλλά με λάθος project, διότι η κινητικότητα όταν δεν είναι στοχευμένη, δίνει την ψευδαίσθηση της παραγωγικότητας.

Ένα απλώς κινητικό αλλά όχι αποτελεσματικό άτομο, επιλέγει δραστηριότητες που το βολεύουν, το ανακουφίζουν, δεν το δυσκολεύουν και είναι πάντα μέσα στη «ζώνη άνεσής του». Επιλέγει δηλαδή, πάντα τον εύκολο δρόμο. Ένα αποτελεσματικό άτομο θα τολμήσει, θα βγει στο άγνωστο και θα επιλέξει δραστηριότητες υψηλής ρευστοποίησης, ώστε το αποτέλεσμά τους να είναι τέτοιο που θα προάγει το ευρύτερο πλαίσιο για την επιτυχία του.

Η συνήθεια και ο φόβος είναι οι δύο πιο καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή της δράσης μας κάθε φορά. Όμως, όταν επιλέγουμε να δοκιμάσουμε να βγούμε από τα γνωστά όριά μας και τελικά πετυχαίνουμε, ταυτόχρονα πετυχαίνουμε να μειώσουμε το φόβο μας για το ρίσκο και να εξελιχθούμε προσωπικά, μέσω των νέων πιο αναβαθμισμένων συνηθειών μας.

Να θυμόμαστε πάντα:

  1. Επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν επιτυχημένες συνήθειες. Συνήθειες δηλαδή, που είναι συμβατές με το στόχο τους.
  2. Επιτυχημένοι άνθρωποι είναι αυτοί που επιλέγουν δραστηριότητες που ξεβολεύουν, αλλά έχουν υψηλές ανταμοιβές τόσο σε υλικό επίπεδο, όσο και σε προσωπική εξέλιξη.