Που μπορεί ένας Life Coach να μας βοηθήσει;

Που μπορεί ένας Life Coach να μας βοηθήσει;

Ο στόχος του Coach είναι η διευκόλυνση και η ενίσχυση της λειτουργικότητας του Coachee του, σε όλους τους τομείς της ζωής του.  Στο πλαίσιο της Coaching συνεδρίας,  ο Coach ορίζει το πλαίσιο της σχέσης, όμως ο  Coachee είναι πάντα ο ειδικός για τον εαυτό του, γι’ αυτό και καθορίζει το περιεχόμενο των συνεδριών.

Ο Coach είναι ο συνεργάτης/σύμμαχος που θα τον υποστηρίξει για να περάσει από την παρούσα κατάσταση, σε αυτή που επιθυμεί, μέσα από συνειδητές επιλογές, εστιασμένος στο παρόν.

Ο Coach με ενεργητική ακρόαση, ανοικτές ερωτήσεις και άλλα δυναμικά εργαλεία του Coaching , βοηθά τον Coachee στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξής του, εστιάζει στη διευκόλυνση των αλλαγών  και την ενίσχυση των εσωτερικών δυνάμεων.

Ο Coach επδιώκει να διασφαλίσει μια ζωντανή διαδικασία αυτογνωσίας που θα τον βοηθήσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να απελευθερώσει το δυναμικό του, να δομήσει την προσωπικότητά του και δεν στέκεται σε μια στείρα αποκατάσταση των δυσλειτουργιών του  Coachee.

Τo Coaching είναι μια διαδικασία ολιστικής προσέγγισης, έτσι ο Coachee ενεργοποιεί και καθορίζει τον ρόλο του σε όλους τους τομείς της ζωής του,  όντας ταυτόχρονα μια ενιαία προσωπικότητα που μπορεί να εκφράζεται μέσα από όλες τις πλευρές της.  Παράλληλα, αξιοποιεί τις νέες γνώσεις και εμπειρίες για να κάνει επανεκκίνηση με επικαιροποιημένες και συμβατές με τους στόχους του επιλογές, αποφάσεις και συμπεριφορές.

 

Ο coach, ως έμπειρος στη διαδικασία ενεργοποίησης, βοηθά να:

  • δούμε τη ζωή μας από μια άλλη ευρύτερη οπτική γωνία.
  • αναρωτηθούμε ποιοί είναι οι στόχοι μας στη ζωή και για ποιο λόγο θέλουμε τους συγκεκριμένους στόχους.
  • ανακαλύψουμε τι είναι το καλύτερο για μας, αναπτύσσοντας ένα σχέδιο ή μια στρατηγική για να αλλάξουμε, ότι είναι αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε.
  • συνειδητοποιήσουμε ότι, αφιερώνουμε τον περισσότερο από τον καλύτερο μας εαυτό και αναλώνουμε τον πολύτιμο χρόνο μας, σε ένα σωρό πράγματα εκτός από αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας.
  • ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητές μας.
  • αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις, συνήθειες και φοβίες που μας περιορίζουν.
  • επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και ερμηνεύουμε αυτά που συμβαίνουν.
  • διαπραγματευτούμε εκ νέου όλα τα θέματά μας, με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό, βάζοντας εμάς στο τιμόνι.

Ας σκεφτούμε πόση ενέργεια, σκέψη, προσπάθεια και χρόνο κυριολεκτικά ξοδεύουμε καθημερινά, σε όλα αυτά !  Και πιο είναι το αποτέλεσμα ; να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα λαβύρινθο, όπου καμία έξοδος δεν φαίνεται να υπάρχει.

Δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να κρατήσουμε και να διαχειριστούμε όλη αυτή την ενέργεια για μας, για τους αγαπημένους μας, για τη ζωή μας;

Ναι, είναι στο χέρι μας να φέρουμε ότι μας αφορά, συναισθήματα, συμπεριφορές, επιλογές, αποφάσεις στο κέντρο ελέγχου των πάντων :  στον εαυτό μας, αναλαμβάνοντας δράση και ευθύνη.