Αποχαιρετώ τις ενοχές μου!

Αποχαιρετώ τις ενοχές μου!

enoxesΑποχαιρετώ τις ενοχές μου!

Όταν το «καμπανάκι» της ενοχής χτυπάει ακατάπαυστα μέσα στην ημέρα (στις ερωτικές σχέσεις, στη δουλειά, στην οικογένεια, στις φιλίες, στις κοινωνικές συναναστροφές), το δημιουργικό δυναμικό του κάθε ανθρώπου εξαντλείται.

Το φορτίο είναι δυσβάστακτο. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις, δεν μπορείς να δράσεις, πόσο μάλλον να επιτύχεις!- όταν κατηγορείς συνεχώς τον εαυτό σου για κάθε τι που δεν πήγε καλά, για κάθε τι που θα μπορούσε να πάει καλύτερα, για κάτι που δεν πρόλαβες, για κάτι δεν πέτυχες…

Αυτό το σεμινάριο μπορεί να σε βοηθήσει να απελευθερωθείς από τις ενοχές σου. Να τις κοιτάξεις κατάματα, στις πραγματικές τους διαστάσεις, χωρίς υπερβολές και άγχος. Θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις ότι μπορείς να βελτιώσεις και ότι επιδέχεται βελτίωση και τελικά, να αποχαιρετίσεις τις ενοχές σου οριστικά και με ελευθερία να προχωρήσεις!

Κάθε ενοχική σκέψη («άργησα στη δουλειά!», «έφαγα λίγο παραπάνω», «είπα κάτι που δεν έπρεπε», «άφησα μια δουλειά στη μέση»…) έχει ειδικό βάρος που, προστιθέμενο, οδηγεί στο …χάος. Αυξάνει σημαντικά το άγχος, μειώνει την αίσθηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης,  μας κάνει να αισθανόμαστε ανίκανοι, ανεπαρκείς, αναποτελεσματικοί.

Υπό το βάρος των ενοχών λυγίζουν πολύ περισσότερο οι γυναίκες. Καθώς επιβάλλεται κοινωνικά να ανταποκριθούν σε μια πληθώρα ρόλων (συχνά αντικρουόμενων και αντιφατικών), με τα κοινωνικά κριτήρια επιτυχίας να γίνονται όλο και πιο αυστηρά και με κάθε λογής «χρυσούς κανόνες» του lifestyle να ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη, οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερους από 12 άθλους να επιτύχουν. Κι αν δεν είναι τέλειες, ή όσο γίνεται πιο κοντά στο ιδανικό, στην καριέρα και σε κάθε άλλο ρόλο (της ερωμένης, της μητέρας, της κόρης, της φίλης…), μένουν με τη γεύση της αποτυχίας. Και οι ενοχές θεριεύουν…

Σε αυτό το εργαστήριο μαθαίνω να:

  • Ερευνώ και να κατανοώ τις αιτίες των ενοχών μου

  • Αποδέχομαι όσα δεν μπορώ να αλλάξω

  • Διορθώνω ότι μπορεί να αλλάξει

  • Διαχειρίζομαι το άγχος από καταστάσεις που δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελα

  • Αποδέχομαι τον εαυτό μου ακόμα και με τα λάθη μου

  • Εστιάζω στις ικανότητές μου

  • Απολαμβάνω τις μικρές χαρές που μου προσφέρουν ικανοποίηση και αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μου