Επικοινωνώ με ενσυναίσθηση, αυθεντικά!

Επικοινωνώ με ενσυναίσθηση, αυθεντικά!

Η απάντηση που παίρνεις, είναι το μήνυμα που δίνεις

Η επικοινωνία είναι σχέση. Είναι τροφή και κίνητρο για ανάπτυξη. Όμως όλο και πιο συχνά, στις μέρες μας, γίνεται ατελέσφορη, δυσλειτουργική. Ζευγάρια, φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι, περαστικοί στο δρόμο, πολύ συχνά επικοινωνούμε κυρίως μέσα από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Σπάνια καταφέρνουμε πραγματικά να ακούσουμε ο ένας τον άλλον και να επικοινωνήσουμε με καθαρότητα την ανάγκη μας, τα θέλω μας, τα συναισθήματά μας.

Ακόμα περισσότερο, δυσκολευόμαστε να ακούσουμε καθαρά την ίδια μας τη φωνή, να επικοινωνήσουμε σε ευθεία γραμμή, με αγάπη και κατανόηση, με τον ίδιο μας τον εαυτό. Όμως η γνήσια επαφή, η αποτελεσματική επικοινωνία με τον εαυτό μας και με τους άλλους είναι ο δρόμος της ανθρωπιάς, της αγάπης και της σοφίας.

Η υγιής επικοινωνία ξεκινά από την ενδοσκόπηση. Από την παρατήρηση του εαυτού μας. Με αγάπη και αποδοχή. Από αυτό το σημείο της παρατήρησης του εαυτού θα ξεκινήσουμε σε αυτό το σεμινάριο, για να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, χωρίς συγκρούσεις. Για να μάθουμε να εκφράζουμε με καθαρότητα τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας, για να απελευθερωθούμε από φοβίες και προκαταλήψεις που δυσχεραίνουν τη σύγκλιση και τη σχέση.

Το «κλειδί» στην αποτελεσματική επικοινωνία είναι η σχέση με τον εαυτό μου. Μια δυσεπίλυτη σύγκρουση με τον εαυτό μου πολύ συχνά γίνεται η αιτίας μιας γενικευμένης σύγκρουσης με το σύντροφό μου, το παιδί μου, το φίλο μου, τον συνάδελφο.

Επικοινωνώ σημαίνει ότι εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη να «περάσω» το μήνυμά μου.  Μόνο έτσι μπορώ να εκφράσω καθαρά τα θέλω και τις αντιλήψεις μου, τις ανάγκες και τις απόψεις μου.

Σε αυτό το σεμινάριο, θα μάθεις, μεταξύ άλλων, να:

  •     Παρατηρείς σε βάθος των εαυτό σου και τους γύρω σου, χωρίς να βιάζεσαι να κρίνεις

  •     Συνδέεσαι με τον εαυτό σου, σε μια σχέση ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας

  •     Εκφράζεις από καρδιάς αυτό που αισθάνεσαι

  •     Επικοινωνείς με καθαρότητα τις ανάγκες σου

  •     Κατανοείς, με ανοιχτή καρδιά και με αγάπη, τον εαυτό σου και τους γύρω σου

  •     Αξιοποιείς και να κατανοείς τη μη λεκτική επικοινωνία, προς αποφυγή των συγκρούσεων

  •     Αντανακλάς τα γεγονότα και όχι να αντιδράς στα γεγονότα

Όλα άρχισαν εκείνη τη μέρα που αφέθηκες να πεις περήφανος

“ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ”

και ντροπιασμένος και φοβισμένος κατέβασες το κεφάλι,

άλλαξες τα λόγια και τις πράξεις σου

μόνο με έναν συλλογισμό

“ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΜΟΥΝ…”  

                                                                          Jorge Bucay